Adózási és Illetékfizetési kisokos


Adózás
 

1. Mikor nem kell adót fizetni az ingatlan értékesítése után?
 

Ha eladott ingatlanát 5 éve szerezte, vagy esetleg még több, akkor adómentes, a bevételt nem kell feltüntetnie az szja-bevallásban. 
Adómentes például a váláskor a házastárs által megváltott ingatlan után fizetett összeg; magánszeméllyel kötött tartási, öröklési, életjáradéki szerződés során az ingatlanért cserébe kapott érték.


2. Mennyi személyi jövedelemadót kell fizetnem az ingatlan értékesítése után?
 

Ha az ingatlan értékesítésből adóköteles jövedelme keletkezett, (az eladás 5 éven belüli) akkor a haszon 15 százalékát kell adóként megfizetnie, az adóalap függ a tulajdonjog megszerzésétől is. Amennyiben rendelkezik érvényes felújítási számlákkal, ingatlanközvetítői vagy ügyvédi számlával, ezek mindegyike elszámolható és nem keletkezik utána adó alap. Természetesen az ingatlan szerzéskori értéke is ide tartozik, az után sem kell adót fizetni. A legegyszerűbb kifejezés, ha profit adót említünk ez esetben, hiszen csak az extra bevétel után fizetünk adót, a kiadásaink után pedig nem.
 

0. Tárgyi év (szerzés éve) - 100%
1. Tárgyi év- 100%
2. Tárgyi év- 90%
3. Tárgyi év- 60%
4. Tárgyi év- 30%
5. Tárgyi év- ADÓMENTES

Példa:

Az ingatlant 2020-ban vásárolta 18.000.000 Ft-ért.
2023-ban érékesítette 28.000.000 Ft-ért.

A teljes haszon jelen esetben 10.000.000 Ft
Mivel a harmadik tárgyi évről beszélünk, így jelen esetben 60% az adóalap.
Tehát 6.000.000 Ft után kell megfizetni a 15%-os szja-t. 
DE...
Ebből az összegből levonásra kerülnek a felújítási, szerzéssel és eladással kapcsolatos érvényes számlák, majd a redukálódott összeget kell figyelembe venni és annak kell megfizetni a 15%-át.


3. Mi számít a szerzés időpontjának?
 

Az az időpontot, amikor az ingatlan adásvételéről szóló érvényes szerződést, okiratot a földhivatalhoz benyújtották. Öröklés esetén azonban a szerzés időpontjaként az örökhagyó halálának napját kell figyelembe venni. 


4. Mikor kell az adót megfizetni?
 

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet az adásvételről szóló szerződés földhivatali benyújtása utáni év májusában kell az szja-bevallásban feltűntetni. 
Az 500 000 forintot meg nem haladó szja kötelezettségét legfeljebb 12 hónapon keresztül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben teljesíti.

 

Illeték
 

1. Mennyi az illeték az ingatlanvásárlás után?
 

Az illetéket az ingatlan forgalmi értékének a 4%-a. Az egyenesági rokonok, házastársak közötti adásvétel illetékmentes. Amennyiben első ingatlanról van szó, melynek értéke 15.000.000 Ft alatti, a vásárló pedig 35 évét még nem töltötte be, abban az esetben az illeték csupán 2%.


2. Osztott tulajdonjog esetén az illeték mértéke is megoszlik?
 

Természetesen. Ha egy ingatlannak egy bizonyos mértékű tulajdoni hányadát szerzi meg, az ingatlan forgalmi értékének is ekkora hányadát kell figyelembe venni az illeték kiszámításakor.
 

3. Mikor van helyszíni szemle az illetékkiszabás során?

Az adóhatóságot illeti meg az a jog, hogy megállapítsa az illetékkiszabáshoz irányadó forgalmi értéket. Ehhez felhasználhatja a korábbi adásvételi szerződések adatait, az ingatlan energiatanúsítványában foglalt adatokat, a vevő nyilatkozatát és szükség esetén helyszíni szemlét is tarthat az ingatlanban, amennyiben alacsonynak találja a szerződés szerinti vételárat, egy utólagos értékbecslés alkalmával meghatározott ár után kell illetéket fizetni.


4. Kedvezményben részesülök, ha veszek egy lakást, az eladott lakásomat beszámítják és így kevesebb lesz az illeték?
 

Természetesen, ez az illetékfizetés során az úgynevezett cserét pótló vétel kedvezménye. Ha lakást vesz és az ezt megelőző három vagy ezt követő egy éven belül másik lakását eladja, a forgalmi értékek különbözete után kell csak illetéket fizetni. Így ha kisebb értékű lakás eladása után nagyobb értékűt vesz, a különbözet után kell csak 4%-os illetéket fizetnie. Ha viszont kisebb értékű lakást vásárol, mint azértékesített lakásingatlana, egyáltalán nem kell illetéket fizetnie, az erre az esetre irányadó illetékmentesség miatt. A kedvezmény alkalmazásához a másik lakás eladását igazolni kell az adásvételi szerződés másolatával vagy más megfelelő módon.


5. Az építési telek illetékmentes?
 

A lakóház építésére alkalmas telek azzal a feltétellel illetékmentes, ha Ön vállalja, hogy az illetékkiszabásra történő bemutatástól számított 4 éven belül lakóházat épít. Szükséges az is, hogy a felépített lakóházban a lakás hasznos alapterülete elérje a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség 10%-át. 
Amennyiben ez mégsem valósul meg, az eredeti illetéket késedelmi pótlékkal növelt összegben kell megfizetni.


 

Otthon Manager

    8700 Marcali, Kossuth Lajos u. 74
    +36 30 579-6257
    otthonmanager@gmail.com

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Családi ház
Téglalakás
Építési telek
Szálloda, panzió
Zártkert
Nyaraló
Sorház
Étterem, vendéglő, cukrászda
Kert, gyümölcsös
Panellakás
Vendéglátóipari egység
Műhely
Házrész
Ikerházrész
Telephely
Iroda egyéb
Szántó
Raktár